Budgetplan maken om geld te besparen

Budgetplan maken om geld te besparen

Maak een persoonlijk budgetplan om geld te besparen

De meeste mensen geven iedere maand veel geld uit, eigenlijk teveel. Hierdoor blijft er aan het eind van de maand weinig geld over en is het moeilijk om geld te sparen. Een budgetplan kan je helpen meer controle over je financiën te krijgen en het makkelijker maken om geld te besparen.

De truc is om een ​​manier te vinden om je financiën bij te houden, zodat je meer grip hebt over je uitgaven en inkomsten. De volgende stappen kunnen je helpen bij het maken van een budgetplan.

Stap 1: Bereken je netto inkomen

De basis van een effectief budget is je netto-inkomen. Dat is je nettoloon - totale lonen of salaris minus inhoudingen voor belastingen en door de werkgever verstrekte programma's zoals pensioenplannen en ziektekostenverzekeringen. Als je zich concentreert op je totale salaris in plaats van op je netto-inkomen, kan dit leiden tot te hoge uitgaven, omdat je denkt dat je meer geld beschikbaar heeft dan je doet. Als je een freelancer, gig-werker, aannemer of zelfstandige bent, zorg er dan voor dat je gedetailleerde notities van je contracten en betalingen bijhoudt om onregelmatige inkomsten te helpen beheren.

Stap 2: Houd je uitgaven bij

Als je eenmaal weet hoeveel geld er binnenkomt, is de volgende stap om erachter te komen waar het naartoe gaat. Door je uitgaven bij te houden en te categoriseren, kunt je bepalen waar je het meeste geld aan uitgeeft en waar je het gemakkelijkst kunt besparen.

Begin met het opsommen van je vaste lasten. Dit zijn gebruikelijke maandelijkse rekeningen zoals huur of hypotheek, nutsvoorzieningen en autobetalingen. Maak vervolgens een lijst van je variabele uitgaven - die van maand tot maand kunnen veranderen, zoals boodschappen, gas en entertainment. Dit is een gebied waar je misschien mogelijkheden vindt om te bezuinigen. Creditcard- en bankafschriften zijn een goede plek om te beginnen, omdat ze vaak je maandelijkse uitgaven specificeren of categoriseren.

Registreer je dagelijkse uitgaven met alles wat je, maar handig vindt: een pen en papier, een geld bespaar app op je smartphone.

Stap 3: Stel realistische doelen

Voordat je begint met het doorzoeken van de informatie die je hebt bijgehouden, maakt je een lijst van je financiële doelen op korte en lange termijn. Kortetermijndoelen zouden ongeveer één tot drie jaar moeten duren om te bereiken en kunnen zaken omvatten als het opzetten van een noodfonds of het afbetalen van creditcardschulden. Langetermijndoelen, zoals sparen voor pensioen of de opleiding van je kind, kunnen tientallen jaren duren om te bereiken. Onthoud dat je doelen niet in steen gebeiteld hoeven te worden, maar het identificeren ervan kan je motiveren om zich aan je budget te houden. Het kan bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om te bezuinigen als je weet dat je aan het sparen bent voor een vakantie.

Stap 4: Maak een budgetplan

Hier komt alles samen: wat je daadwerkelijk uitgeeft versus wat je wilt uitgeven. Gebruik de variabele en vaste lasten die je hebt samengesteld om een ​​idee te krijgen van wat je de komende maanden uitgeeft. Vergelijk dat dan met je netto-inkomen en prioriteiten. Overweeg om specifieke - en realistische - bestedingslimieten in te stellen voor elke uitgavencategorie.

Je kunt ervoor kiezen om je uitgaven nog verder op te splitsen, tussen dingen die je moet hebben en dingen die je wilt hebben. Als je bijvoorbeeld elke dag naar je werk rijdt, telt benzine als een behoefte. Een maandelijks muziekabonnement kan echter als een wens gelden. Dit verschil wordt belangrijk wanneer je op zoek bent naar manieren om geld om te leiden naar je financiële doelen.

Stap 5: Pas je uitgaven aan om binnen het budget te blijven

Nu je je inkomsten en uitgaven hebt gedocumenteerd, kunt je de nodige aanpassingen maken zodat je niet te veel uitgeeft en geld overhoudt om je doelen te bereiken. Kijk naar je "wensen" als het eerste gebied voor bezuinigingen. Kun je filmavond overslaan voor een film thuis? Als je je uitgaven al hebt aangepast aan wensen, kijk dan eens naar je uitgaven aan maandelijkse betalingen. Bij nader inzien kan een "behoefte" gewoon een "moeilijk afscheid te nemen" zijn.

Als de cijfers nog steeds niet kloppen, kijk dan naar het aanpassen van je vaste lasten. Kunt je bijvoorbeeld meer besparen door te shoppen voor een beter tarief op auto- of huiseigenarenverzekering? Dergelijke beslissingen brengen grote compromissen met zich mee, dus zorg ervoor dat je je opties zorgvuldig afweegt.

Onthoud dat zelfs kleine besparingen tot veel geld kunnen leiden. Je zult er misschien versteld van staan ​​hoeveel extra geld je verzamelt door een kleine aanpassing per keer aan te brengen.

Stap 6: Controleer je budget regelmatig

Zodra je budgetplan is vastgesteld, is het belangrijk om dit en je uitgaven regelmatig te bekijken om er zeker van te zijn dat je op schema blijft. Er zijn maar weinig elementen van je budget in steen gebeiteld: je kunt een verhoging krijgen, je uitgaven kunnen veranderen of je kunt een doel bereiken en een nieuwe plannen. Wat de reden ook is, maak er een gewoonte van om regelmatig je budget te controleren door de bovenstaande stappen te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ervaringen van anderen