Crypto: De ultieme beginners handleiding

Gepubliceerd: 17 augustus 2022

Wat is cryptocurrency en nog veel meer! De ultieme beginners handleiding voor investeren in crypto zoals: Bitcoin, Ethereum en vele andere crypto munten.

Op deze pagina vindt je alle informatie die je nodig hebt om vanaf begins af aan te starten met handelen en versturen van digitale currency in de crypto wereld.

Wat is Crypto?

In het kort samengevat:

  1. Crypto is niet afhankelijk van banken
  2. Digitaal geld inplaats van fysieke munten of biljetten
  3. Data verstuurd over de blockchain is encrypted
  4. Bitcoin is de eerste cryptocurrency (2009)

Cryptocurrency is een digitaal betaalsysteem dat niet afhankelijk is van banken om transacties te verifiëren. Het is een peer-to-peer systeem waarmee iedereen, waar dan ook ter wereld, betalingen kan verzenden en ontvangen.

In plaats van fysiek geld dat in de echte wereld wordt rondgedragen en uitgewisseld, worden betalingen met crypto via een digitaal netwerk uitgevoerd. Wanneer je een transactie uitvoert met crypto munten wordt de transacties vastgelegd in een openbaar systeem, dit wordt ook wel 'blockchain' genoemd.

Cryptocurrency heeft zijn naam gekregen omdat het gebruik maakt van encryptie om transacties te verifiëren. Dit betekent dat er geavanceerde codering wordt gebruikt voor het opslaan en verzenden van cryptocurrency-gegevens tussen wallets en naar openbare blockchains. Het doel van de encryptie is om veiligheid en zekerheid te bieden.

De eerste cryptocurrency was Bitcoin, die in 2009 werd opgericht en vandaag nog steeds de bekendste is. Veel van de belangstelling voor cryptocurrencies is gericht op handel met winstoogmerk, waarbij speculanten de prijzen soms de hoogte in prijzen. Hier moet je soms wel een beetje mee oppassen, het beste is om je eigen trading plan te maken en je daar aan te houden.

Hoe werkt Crypto?

Cryptocurrencies draaien op een openbaar netwerk, ook wel blockchain genoemd. Alle transacties die worden uitgevoerd door de gebruikers van crypto wordt bijgewerkt en bijgehouden op de blockchain.

De reden hiervoor is zodat crypto transparant blijft en iedereen kan meekijken wat er gebeurd in de crypto wereld. Dus geen vage transacties maar eerlijkheid en transparantie!

Cryptocurrency worden gecreëerd door een proces dat 'mining' wordt genoemd, waarbij computerkracht wordt gebruikt om ingewikkelde wiskundige formules op te lossen. Inruil hiervoor worden crypto munten gegenereerd en verdeeld onder de crypto miners.

Gebruikers kunnen de munten ook verkrijgen door ze te kopen via crypto handelsplatform, of door middel van staking. De crypto munten kunnen vervolgens worden opgeslagen in een crypto wallet, of worden uitgeven door een transactie te maken op het netwerk.

Als je cryptocurrency bezit, heb je niets tastbaars in handen. Wat je bezit is een sleutel waarmee je een record of een maateenheid van de ene persoon naar de andere kunt verplaatsen zonder een vertrouwde derde partij.

Hoewel Bitcoin al sinds 2009 bestaat, zijn cryptocurrencies en toepassingen van blockchain-technologie in financieel opzicht nog in opkomst, en er worden in de toekomst meer toepassingen verwacht. Transacties zoals obligaties, aandelen en andere financiële activa zouden uiteindelijk kunnen worden verhandeld met behulp van de technologie.

Wat is blockchain?

Het wereldwijde gebruik van blockchain technologie als onderliggend platform voor de meeste vormen van crypto begon in 2009, toen een innovatief gebruik van blockchain de succesvolle lancering van Bitcoin mogelijk maakte. Om die reden denken veel mensen aan blockchain en cryptocurrency als synoniem, terwijl in feite blockchain-technologie een breed scala aan toepassingen heeft.

Blockchain is een digitaal, append-only grootboek dat kan worden gebruikt om bijna elk type van activa te volgen of vast te leggen, van goederen en diensten tot patenten, slimme contracten, en nog veel meer. Het is transparant, wat betekent dat de transacties op een openbare blockchain voor iedereen toegankelijk zijn, en in tegenstelling tot een fysiek systeem van het bijhouden van gegevens, is de registratie van transacties ontworpen om permanent en onveranderlijk te zijn.

Waarom wordt het blockchain genoemd?

De reden dat blockchain records theoretisch onveranderlijk zijn, is omdat het systeem is opgebouwd uit blokken gegevens die in chronologische volgorde aan elkaar zijn geketend (vandaar de naam blockchain), zodat alle transacties zichtbaar zijn voor iedereen op het netwerk. Blockchain-technologie vertrouwt op cryptografie om deze transacties te beveiligen en, in het geval van veel soorten crypto, om munten en tokens te delven.

Waarom wordt blockchain als veilig beschouwd?

Een blockchain draait op een gedecentraliseerd netwerk van computers, nodes genaamd, die een vorm van consensus (peer-to-peer) bevestiging mogelijk maken die snellere, veiligere transacties kan aandrijven. De gedistribueerde, zelfbesturende aard van blockchain maakt fraude en duplicatie dus veel moeilijker in vergelijking met legacy systemen voor het bijhouden van gegevens.

De combinatie van snelheid, veiligheid en transparantie heeft niet alleen de groei van cryptocurrencies wereldwijd mogelijk gemaakt, veel andere industrieën zijn nu ook de toepassingen van blockchain aan het onderzoeken.

Crypto exchange - Het verhandelen van cryptocurrency

Wat is een crypto exchange en waar heb je het voor nodig? Zoals je wellicht al had opgemerkt, is dat crypto munten niet op de traditionele aandelen beurs wordt verhandeld, op een enkele uitzondering na. Het platform Bux heeft recent het platform vernieuwd en zowel normale aandelen als crypto currencies in 1 samengevoegd. Mocht je het tof vinden om zowel normale aandelen als crypto munten in een portfolio te beheren, dan is Bux zeker het juiste trading platform voor jou!

Laten we snel teruggaan naar het hoofdonderwerp, wat zijn de verschillende soorten crypto exchanges.

Er zijn drie hoofdtypes van crypto exchanges: gecentraliseerde, gedecentraliseerde en hybride. Hoewel gecentraliseerde beurzen nog steeds gebruikelijker zijn voor het verhandelen van crypto, is het belangrijk om de verschillen tussen de drie te begrijpen, zodat je kunt beslissen welke het beste is voor jou.

Gecentraliseerde Crypto exchange

Een gecentraliseerde cryptocurrency exchange is een platform waar crypto's worden gekocht en verkocht, met de hulp van een derde partij om deze transacties uit te voeren. Op een gecentraliseerde beurs kun je een traditionele, fiat valuta zoals de euro of dollar gebruiken om transacties uit te voeren, maar ook om crypto's zelf te verhandelen.

Gedecentraliseerde Crypto exchange

Gedecentraliseerde beurzen (DEX) zijn meer in lijn met de geest van crypto, in die zin dat deze beurzen crypto investeerders toelaten om rechtstreeks met elkaar te handelen, zonder de tussenkomst van een tussenpersoon. In theorie zou een DEX veiliger kunnen zijn, omdat er geen centraal platform is dat gehackt kan worden. Ook zijn er geen derde partijen nodig, waardoor de kosten lager kunnen liggen en transacties sneller kunnen verlopen op een DEX.

Hybride Crypto exchange

Hybride beurzen zijn minder gebruikelijk dan gecentraliseerde of gedecentraliseerde beurzen. Ze proberen kenmerken van beide te combineren: bv. de liquiditeit van een gecentraliseerde beurs en de veiligheid en anonimiteit van een DEX.

Bij het kiezen van een crypto exchange zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden waaronder: Gebruiksgemak, of je fondsen verzekerd zijn indien er een hack plaatsvind, en nog veel meer.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de beste manieren om geld te verdienen!