Wat is een NFT?

Wat is een NFT?

NFT's lijken het internet te hebben overgenomen, maar wat zijn ze precies? Zijn ze oplichterij? Kan iemand er een kopen? En vooral: moet je een NFT kopen? Laat het ons allemaal uitleggen.

Disclaimer: dit is een informatieve gids om je te helpen NFT's te begrijpen - het is geen investerings- of financieel advies.

Eerst was het Bitcoin, nu zijn het NFT's. De populariteit van cryptocurrency en alle gerelateerde trends is de afgelopen jaren een beetje een achtbaan geweest, maar deze nieuwste rage lijkt mensen nog meer perplex, boos en geïntrigeerd te maken dan alle andere.

We hebben een diepe duik genomen in NFT's om je te helpen begrijpen wat ze zijn, waarom ze als waardevol worden beschouwd, wat hun risico's zijn en hoe NFT's worden verhandeld.

eToro
eToro multi-asset beleggingsplatform

eToro is een van 's werelds vooraanstaande sociale belegging netwerken en heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop mensen beleggen en de financiële training van beleggers te verbeteren. eToro heeft een multi-asset beleggingsplatform gecreëerd dat is gebaseerd op sociale samenwerking en training van beleggers: een gemeenschap waar gebruikers kunnen binden, delen en leren.

Ga snel naar:

etoro.com

Wat zijn NFT's?

NFT is een initialisatie, een afkorting voor non-fungible token . Als je je afvraagt ​​wat 'fungible' in hemelsnaam betekent, nemen we het je niet kwalijk. Tenzij je een grote fan bent van beleggen in de aandelenmarkt, heb je het woord misschien nog nooit eerder gehoord.

Laten we beginnen met het definiëren van 'fungible'. Als iets vervangbaar is, betekent dit dat, in alle opzichten, de ene eenheid identiek (en van gelijke waarde) is aan de andere . Olie, goud en geld zijn allemaal voorbeelden van fungibele items. Twee biljetten van £ 5 zijn bijvoorbeeld hetzelfde, hebben dezelfde waarde en worden hetzelfde gebruikt.

Het zijn niet alleen verhandelbare activa die fungibel zijn. Veel alledaagse voorwerpen zijn ook vervangbaar, zoals flessen melk in de koelkast in de supermarkt. Ervan uitgaande dat ze allemaal ongeopend zijn, hetzelfde volume en hetzelfde type hebben, is elke fles precies hetzelfde. Daardoor kosten ze ook allemaal hetzelfde.

Dus als vervangbare dingen kunnen worden gerepliceerd en van gelijke waarde zijn, moet het tegenovergestelde waar zijn voor niet-vervangbare dingen: geen twee versies van een niet-vervangbaar object kunnen hetzelfde zijn en hun waarden verschillen dienovereenkomstig.

Enkele veelvoorkomende voorbeelden van niet-fungible dingen zijn:

  • Diamanten - Geen twee diamanten zullen ooit precies hetzelfde zijn.
  • Huizen - Zelfs in een rij schijnbaar identieke rijtjeshuizen kunnen de interieurs verschillen, en het feit dat elk huis op een ander stuk grond staat, onderscheidt ze van elkaar.
  • Mensen -  De meeste mensen zijn van elkaar te onderscheiden, en zelfs genetisch identieke tweelingen zullen op zijn minst  enigszins verschillende persoonlijkheden ontwikkelen.

Een niet-fungible token is gewoon een ander voorbeeld van iets dat uniek, onvervangbaar en uitwisselbaar is - behalve, cruciaal, NFT's zijn digitale activa die kunnen worden gekocht of verkocht.

Het meest bekende is dat NFT's de vorm aannemen van digitale kunst. Je hebt waarschijnlijk een paar voorbeelden online gezien, zoals de Bored Ape Yacht Club-collectie (hierboven afgebeeld) of een gif van Nyan Cat. Dit zijn slechts twee van de meest bekende stukken, maar er zijn nog duizenden (zo niet miljoenen) collecties en individuele werken van digitale kunst te koop als NFT's.

Je hebt misschien ook gezien dat een reeks NFT's wordt verkocht, waarbij elke afbeelding visueel identiek is aan de volgende. Je zou kunnen denken dat dit ze fungibel maakt, omdat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Maar cruciaal is dat deze visueel identieke NFT's een uniek nummer krijgen binnen de collectie (bijvoorbeeld #32 van 500).

Het feit dat er slechts één van elk nummer in de collectie is, maakt dat stuk niet-vervangbaar - op elk moment kan slechts één persoon # 32 van 500 'bezitten'.

In dit stadium vraag je je misschien af ​​waar de waarde hiervan zit (een vraag die we later zullen bespreken), maar het concept van limited editions is niet uniek voor NFT's. Tal van objecten uit de echte wereld worden opzettelijk in beperkte aantallen geproduceerd (vaak met het specifieke uitgiftenummer erop), inclusief auto's, kleding en fysieke kunst. In al deze gevallen verhoogt de schijnbare zeldzaamheid van het object zijn waarde.

Hoewel veel mensen denken dat NFT's altijd digitale kunst zijn, is de realiteit van de technologie veel breder dan dat. Al het volgende (en meer) zijn gekocht en verkocht als NFT's:

  • In-game-items, zoals personage-skins en wapens
  • Muziek (in 2021 verkocht Kings of Leon een album als NFT)
  • Een screenshot van de allereerste Tweet
  • Een column in de New York Times .

En in de toekomst, wanneer Mark Zuckerberg en co. Stel je voor dat we ons leven in de metavers leven, er is zelfs gesuggereerd dat je kleding kunt kopen die alleen digitaal kan worden gedragen.

Kortom, zolang iemand het wil kopen, kan alles wat digitaal kan worden opgeslagen als NFT worden verkocht.

Hoe werken NFT's?

De overgrote meerderheid van NFT's maakt deel uit van de Ethereum-blockchain (en, voor het geval je het nog niet wist, Ethereum is een cryptocurrency, zoals Bitcoin). We zeggen "de overgrote meerderheid", omdat andere cryptocurrencies hun eigen versies van NFT's kunnen en zullen ondersteunen, en in de toekomst zal de markt waarschijnlijk diversifiëren. Voor nu is Ethereum de place to be.

Omdat ze de basis vormen van de meeste cryptocurrencies, hebben we blockchains in meer detail uitgelegd in onze crypto handleiding . Maar simpel gezegd, een blockchain is een vorm van database die kan worden gebruikt om de authenticiteit van een gegevensrecord veilig op te slaan en te verifiëren.

Het belangrijkste om te begrijpen over blockchain-technologie is dat geen enkele persoon of groep de gegevens kan controleren en, vanwege de manier waarop het werkt, alles wat in de blockchain wordt ingevoerd, is onomkeerbaar. En het is deze intens betrouwbare, gedecentraliseerde aard die ervoor zorgt dat blockchain-technologie een groot deel uitmaakt van de reden waarom sommige mensen NFT's als waardevol beschouwen .

Blockchain helpt bij het beantwoorden van een van de grote vragen die mensen hebben over NFT's: hoe kun je daadwerkelijk bewijzen dat je er een bezit?

Wanneer je een NFT koopt, stelt blockchain-technologie je in staat om te beschikken over wat in wezen neerkomt op een certificaat van echtheid, wat betekent dat je weet dat je de eigenaar bent. Andere mensen kunnen een screenshot van een NFT maken, maar in tegenstelling tot de persoon die het heeft gekocht, hebben ze geen enkel bewijs dat ze de originele versie bezitten. Alleen de persoon die de NFT heeft gekocht, heeft dat.

Wat betreft het punt van het kopen van een NFT? Nou, dat leidt ons netjes naar de volgende grote vraag...

Zijn NFT's waardevol?

Een deel van de reden waarom NFT's zo bekend zijn geworden, is dat een kleine minderheid heeft verkocht voor oogstrelende bedragen. En, zoals bij veel nieuwe fenomenen, hebben mensen zich afgevraagd welke waarde het bezit van een NFT heeft - vooral omdat, in het geval van NFT-kunst, een screenshot er vaak precies hetzelfde uitziet.

Het is verre van een perfecte vergelijking (zoals we binnenkort zullen uitleggen ), maar het kan helpen om NFT-kunst op dezelfde manier te zien als fysieke kunst. Laten we de Mona Lisa als voorbeeld nemen.

Er bestaan ​​talloze replica-afdrukken van de Mona Lisa. Ga naar sites zoals Etsy of Amazon en je zult duizenden te koop vinden, waarvan sommige voor slechts £ 3 of minder. De kwaliteit kan veel te wensen overlaten, maar zoals je zou verwachten, hoe meer je betaalt, hoe beter ze eruit zien.

Afhankelijk van de prijs zou je zelfs een replica-afdruk kunnen krijgen die - voor de meeste toevallige waarnemers - er identiek uitziet als de originele Mona Lisa. Maar, in tegenstelling tot de echte Mona Lisa, zal je replica geen $ 870 miljoen waard zijn (de meest recente schatting voor de verzekerde waarde van het schilderij).

De reden is dat hoe goed je replicaprint ook is, het nog steeds niet de  Mona Lisa is. En hetzelfde geldt voor NFT-kunst: je kunt er een screenshot van maken, maar je kunt niet zeggen dat het van jou is, tenzij je het hebt gekocht en in feite de bon bezit.

Veel mensen hebben de soorten digitale kunst die als NFT's worden verkocht in twijfel getrokken en bekritiseerd. Ze suggereren vaak dat het belachelijk is dat eenvoudige tekeningen, die niet bedoeld lijken te zijn om betekenis of artistieke waarde te hebben, voor miljoenen ponden worden verkocht. En misschien hebben ze gelijk.

Uiteindelijk zijn er veel factoren betrokken bij de waardering van fysieke kunstwerken en NFT's, maar één belangrijk principe blijft: een deel van de reden waarom ze allebei waardevol zijn, is omdat mensen hebben besloten dat ze .

Utility NFT's en waarom de kunstvergelijking niet perfect is

We moeten benadrukken dat we ons er terdege van bewust zijn dat de vergelijking tussen NFT's en fysieke kunst niet perfect is! De vraag 'wat maakt kunst waardevol?' is extreem complex en er zijn veel factoren bij betrokken – we hebben het zojuist als voorbeeld gebruikt om uit te leggen waarom mensen waarde kunnen hechten aan een NFT.

De complexiteit van de kunstmarkt is een reden die de vergelijking tussen NFT-kunst en fysieke kunst enigszins mager maakt, en een andere is dat het doel van een stuk NFT-kunst verder kan gaan dan het visuele.

Utility NFT 's zijn een groeiende trend waarbij een NFT niet langer alleen maar een reeks enen en nullen is - het is meer een lidmaatschap of een sleutel om toegang te krijgen tot tal van exclusieve dingen. In het geval van CryptoPunks (hieronder afgebeeld), algemeen beschouwd als de eerste NFT-collectie, ontgrendelt het bezitten van een toegang tot sociale netwerken en een gratis NFT van andere collecties.

En als het gaat om NFT's die geen beeldende kunst zijn, is de fysieke kunstvergelijking behoorlijk overbodig.

Neem bijvoorbeeld The Sandbox , waar iedereen (inclusief grote bedrijven zoals Ubisoft en Gucci) percelen 'land' kan kopen en het kan gebruiken om ervaringen, games en evenementen te creëren, allemaal toegankelijk in de metaverse.

Hier zijn de NFT's de individuele plots - op elk moment kan slechts één persoon eigenaar zijn van de plot met de coördinaten 136, -59 (om maar één voorbeeld te geven). Voor veel mensen is het gemakkelijker om de waarde van dit soort NFT te zien, in tegenstelling tot een beeldende NFT.

Bovendien betekent het feit dat NFT's meestal uniek zijn of deel uitmaken van een beperkte serie, dat ze een beroep doen op de wens van mensen om zeldzame en verzamelobjecten te bezitten.

Denk aan postzegels of Pokémonkaarten. Ondanks dat het geen echt nut heeft om ze te bezitten (vooral als onderdeel van een verzameling, wanneer ze waarschijnlijk worden verborgen voor bewaring), hamsteren mensen ze nog steeds, deels omdat sommige versies uiterst zeldzaam zijn.

Het idee om iets te bezitten dat maar heel weinig anderen kunnen, is erg aantrekkelijk, en daarom zullen mensen enorme bedragen betalen voor dingen waar velen van ons geen enkele waarde in zouden zien (bijvoorbeeld, sommige Pokémon-kaarten worden voor meer dan £ 100.000 verkocht ).

Dus, ondanks wat je misschien van NFT's denkt, is het duidelijk dat de verleiding van exclusiviteit iets is dat ook in een aantal andere markten de waarde verhoogt.

En hoewel de  overgrote meerderheid van NFT's voor veel bescheidener bedragen wordt verkocht, laat de lijst met de meest waardevolle NFT's zien dat mensen echt bereid zijn afstand te doen van hun geld voor het prestige dat ze weten dat ze de enige 'echte kopie' van een stuk geld bezitten. digitale kunst.

Duurste NFT's ooit verkocht

Dit zijn de duurste NFT's die ooit zijn verkocht:

  1. 'The Merge' van Pak ($ ​​91,8 miljoen)
  2. 'Everydays: the First 5000 Days' door Beeple ($ 69,3 miljoen)
  3. 'Clock' van Pak en Julian Assange ($ 52,7 miljoen)
  4. 'HUMAN ONE' van Beeple ($ 28,9 miljoen)
  5. 'CryptoPunk #5822' door Larva Labs ($ 23,7 miljoen) .

Moet je zelf een NFT kopen?

Alleen omdat sommige NFT's voor miljoenen ponden zijn verkocht, betekent dit niet dat ze dat  allemaal zullen doen - sommige NFT's kunnen zelfs voor slechts een paar pond worden gekocht.

Op het moment van schrijven was de gemiddelde verkoopprijs van een NFT volgens NonFungible.com ongeveer $ 2.000 (ongeveer £ 1.650) . In januari 2022 lag de gemiddelde prijs echter op $ 3.250. In het voorgaande jaar steeg dit cijfer van $ 346 naar $ 1.816 in een paar weken, daarna langzaam terug naar $ 390 in een paar maanden, voordat het tegen het einde van het jaar weer steeg.

Wat dit onderstreept, is hoe volatiel de NFT-markt is. Net zoals we zien bij cryptocurrencies, waaronder Bitcoin , kan de gemiddelde NFT-prijs in relatief korte tijd enorm stijgen of dalen. En hoewel dit betekent dat je heel snel veel geld kunt verdienen , kunt je net zo gemakkelijk veel geld verliezen .

Veel mensen vermoeden dat de hausse in NFT-prijzen een zeepbel zou kunnen zijn, wat betekent dat de prijzen uiteindelijk zouden dalen. Maar zelfs als dit zou gebeuren, zou het niet noodzakelijkerwijs een doodvonnis zijn voor NFT's - kijk maar naar Bitcoin.

De bovenstaande grafiek toont de prijs van Bitcoin in de loop van de tijd. We hebben een grote pijl toegevoegd om een ​​tijd aan het einde van 2017 te markeren, toen de prijs van Bitcoin naar een recordhoogte steeg, voordat hij in 2018 sterk daalde.

Dit was ongetwijfeld een geval van een zeepbel die groeide en uiteindelijk barstte. Maar zoals je kunt zien, herstelde de prijs zich uiteindelijk in de loop van een paar jaar. Zozeer zelfs dat zelfs toen de prijzen in 2021 en 2022 daalden, de laagste prijs van Bitcoin nog steeds massaal de piek van 2017 overschreed.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen garantie is dat de gemiddelde NFT-prijs hetzelfde traject zal volgen als die van Bitcoin - hij kan net zo gemakkelijk crashen en nooit meer herstellen. De waarde van Bitcoin is ook eerder uitzondering dan regel als het gaat om cryptocurrencies, waarbij de volgende meest populaire valuta (Ethereum) slechts ongeveer 10% waard is.

En om een ​​idee te krijgen van hoe onvoorspelbaar de toekomst van NFT's is, is het de moeite waard om te onthouden dat zelfs Bitcoin, dat in vergelijking relatief is gevestigd, nog steeds enorme prijsschommelingen kent.

Je moet ook op je hoede zijn dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je een NFT voor een klein bedrag koopt en later verkoopt voor het soort prijzen dat je in de krantenkoppen heeft gezien.

De duurste NFT's zijn voor deze bedragen verkocht vanwege de hype om hen heen en hun respectievelijke artiesten. Zeg nooit nooit, maar door #56 van 221 van Luke Shaw's Digital Signature-collectie te verkopen, zul je waarschijnlijk nooit miljonair worden .

En vooral, laat je niet verleiden tot het kopen van een NFT vanwege FOMO. Hoewel het misschien een drijvende kracht is achter de markt om bij deze trend betrokken te raken, is FOMO geen goede reden om je zuurverdiende geld te investeren (en te riskeren).

Benieuwd hoe je stabiel geld kunt verdienen met crypto? Probeer dan eens een crypto trading bot.

eToro
eToro multi-asset beleggingsplatform

eToro is een van 's werelds vooraanstaande sociale belegging netwerken en heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop mensen beleggen en de financiële training van beleggers te verbeteren. eToro heeft een multi-asset beleggingsplatform gecreëerd dat is gebaseerd op sociale samenwerking en training van beleggers: een gemeenschap waar gebruikers kunnen binden, delen en leren.

Ga snel naar:

etoro.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ervaringen van anderen