Snel geld lenen

Snel geld lenen
Gepubliceerd: 22 augustus 2022
Bijgewerkt: 20 september, 2022

Snel geld lenen is in een stroomversnelling gekomen sinds de toename in liberalisering van de lening moraal. Sinds lenen steeds normaler is geworden is het aantal BKR-meldingen ook flink toegenomen. Dit heeft op zijn beurt weer ervoor gezorgd dat de vraag naar snel lenen en de vraag naar lenen zonder BKR beiden zijn toegenomen.

Uiteraard is deze behoefte ingevuld op de huidige kredietmarkt. Leninggevers hebben zich op deze hongerige markt gestort met het doel om zoveel mogelijk zieltjes in korte tijd te winnen. Snelle leningen zijn over het algemeen leningen die vaker voorkomen bij dezelfde mensen. Dit betekent dat retentie bij dit leningtype nog belangrijker is als de retentie bij een standaard persoonlijke lening.

Bekijk een standaard persoonlijke lening eens vanuit het perspectief van de bank. Iemand vraagt een lening aan met een bepaald doel, of dat nu even kan wachten of dat het een snelle lening moet zijn. Als bank bekijk je de acceptatiecriteria en zeg je ja of nee. De leningnemer betaalt de lening af en iedereen is blij. De bank ziet deze leningnemer waarschijnlijk nooit meer.

Bij snelle leningen is het anders. Over het algemeen zijn snelle leningen bedoeld om ook weer snel terugbetaald te worden. Ze vormen daarmee voor een bepaalde groep een ideale manier om een gat in de begroting voor een bepaalde maand te vullen. Als er niks aan de betalingsmoraal of kredietsituatie van de leningnemer gebeurt wil dat zeggen dat deze situatie zich vaker voor gaat doen. Degene die de snelle lening de eerste keer heeft verstrekt weet dus dat de kans redelijk groot is dat ze opnieuw een telefoontje gaan krijgen van de leningnemer met de vraag of ze opnieuw kunnen lenen.

Dit betekent voor leninggevers extra inkomsten, dus van hun zijde uit is het belangrijk om retentie maatregelen na te streven. Dit wordt op een aantal manieren gedaan, maar tegelijkertijd is het voor hun ook weer belangrijk om zo min mogelijk slechte leningen te verstrekken. Als ze iemand snel geld lenen en die persoon betaalt niet snel terug, dan wordt er verlies geleden. Vandaar de soms hoge rentes.

Leningtypes Voor Snel Geld Lenen

Er zijn een aantal leningen opgekomen in de markt voor snel geld lenen. Deze leningtypes zijn precies erop gemaakt om de behoefte tegemoet te komen om zonder al te veel vragen geld te lenen. Laten we eens naar karakteristieke kenmerken kijken van snelle leningen.

Een snelle lening is natuurlijk op de eerste plaats een lening die op korte termijn wordt verstrekt. Met korte termijn bedoelen we in dit geval soms minder dan een dag, maar bijna altijd wel minder dan een week. Snel geld lenen is een behoefte die ingevuld kan worden op een hoop plekken, dus de verstrekkers moeten niet te lang wachten met het verstrekken van een lening.

De behoefte speelt met name op het Internet. Over het algemeen zal de populatie die snel geld leent relatief jong zijn. Cash flow gaten komen tenslotte nog het meeste voor in situaties waarbij mensen nog niet helemaal gesetteld zijn en hun plek hebben gevonden. Soms zijn het jonge professionals, andere keren zijn het studenten. Maar een vast en regelmatig inkomen is voor deze leningen wel vereist.

Een ander kenmerk van snelle leningen is dat er ook op korte termijn moet worden terugbetaald. De lening wordt dan wel snel verstrekt maar dit betekent ook dat de terugbetaaltijd relatief kort is. Bij bepaalde leningtypes houdt dit in dat de terugbetaaltijd rond de twee of drie weken ligt zelfs. Bij andere types is het wat minder rigoureus, daar is een aantal maanden of meer dan een jaar gebruikelijk.

Snelle leningen worden met name verstrekt voor betrekkelijk kleine bedragen. Even snel vijftigduizend euro lenen is nauwelijks mogelijk, terwijl vijfhonderd euro vaak totaal geen probleem is. Ook hier speelt weer het toegenomen krediet risico een rol dat de geldverstrekker neemt als hij of zij een snel krediet verstrekt. Ze moeten in korte tijd de gehele kwalificatie doen en op die manier proberen te zien welke mensen wel en niet kredietwaardig zijn. Dit brengt met zich mee dat de kosten over het algemeen wat hoger zullen zijn bij deze snelle leningen.

1. Minilening

De minilening stamt min of meer af van de payday loan, zoals die in de Verenigde Staten wordt genoemd. Het is een lening met voorstanders en tegenstanders, vanwege de soms hoge tarieven en bijzondere voorwaarden. Daar staat tegenover dat het de snelste leningvorm is op de huidige markt.

Een minilening wordt gebruikt voor kleine bedragen. Als je het aanbod gaat bekijken zul je bijvoorbeeld zien dat het maximaal zevenhonderdvijftig euro of iets dergelijks is. De reden dat er dergelijke kleine bedragen worden genomen is dat er geen BKR-toetsing bij een minilening komt kijken.

Onder een bepaald bedrag is een BKR toetsing niet noodzakelijk en dat is het voordeel voor de leningnemer. Ook al heb je nu een melding bij het BKR open staan, een minilening is nog altijd een mogelijkheid voor jou.

De tegenstanders van een minilening zeggen dat de rente veel en veel te hoog is. Mini lening verstrekkers argumenteren echter dat dit noodzakelijk is om hun risico af te dekken. Omdat zij leningen verstrekken die aan niemand anders worden verstrekt zijn ze ook vrij om hun eigen rentes te bepalen.

Het wordt pas echt spannend op het moment dat je niet op tijd terugbetaald. Bij een minilening gaat de rente dan vrij plotseling drastisch omhoog en dat wil je, als het even kan, voorkomen. Voor je een minilening dus afsluit, kijk eerst of je het wel helemaal kunt terugbetalen. Komt er binnenkort geld binnen, dan kun je rustig besluiten om het te doen. Maar heb je op korte termijn ook geen inkomsten, haal je dan met een minilening niet nog meer ellende op de hals.

3. Particuliere Lening

Een particuliere lening nemen is natuurlijk ook nog altijd een mogelijkheid. Particuliere leninggevers vind je over het algemeen in de advertentie sectie van dagbladen en kranten. Er zijn er heel wat die jou een lening willen verstrekken.

Een particuliere leninggever rekent natuurlijk een hogere rente dan nu marktconform is. Ook daar mag de reden duidelijk van zijn. Als je sneller wilt lenen als andere mensen en als je zonder BKR wilt lenen zul je nu eenmaal altijd wat meer betalen.

Particuliere leningverstrekkers kennen alle trucjes uit het leningboekje. Het heeft dus weinig zin om te proberen deze mensen voor de gek te houden. Sommige mensen proberen het ondanks dat toch en gaan op hun snufferd met deze ideeën.

Als je van plan bent om een particuliere lening te nemen, let er dan op dat alle voorwaarden kloppen. Je wilt het gewoon vooraf allemaal regelen, zodat je achteraf geen misverstanden krijgt. Als je de voorwaarden vooraf goed doorneemt, zul je, maar zelden moeite hebben met iemand.

Een ander voordeel van particulier lenen is dat je wat flexibeler bent voor wat betreft terugbetaal tijd. Je hoeft niet binnen een paar weken terugbetalen zoals bij een minilening. Het hangt puur af van wat je afspreekt met de particuliere geldverstrekker die jij kiest.

Wat je uiteraard wilt doen is er voor zorgen dat je zo lang mogelijk over kunt doen om terug te betalen. Bij gewone leningen wil je het natuurlijk zo kort mogelijk houden omdat je dan minder rente hoeft te betalen. Maar omdat het bij snel geld lenen bijna altijd gaat om snel terugbetalen is het een goed idee om de termijn wat langer te trekken.

Voordelen Van Snel Lenen

Een groot voordeel van een snelle lening is uiteraard dat het snel is. Dat is uiteraard precies wat je wilt, maar het betekent wel dat je alles klaar moet hebben liggen voor het acceptatieproces. Het kan uiteraard niet zo zijn dat je snel wilt lenen en dat het je dan weken kost om alle spullen bij elkaar te krijgen.

Gelukkig zijn de eisen niet zo schokkend. Wil je bijvoorbeeld een minilening afsluiten, dan moet je een loonstrookje doorfaxen en een identiteitsbewijs. Dit moet je natuurlijk bij alle leningen hebben, maar het kan zijn dat je bij een snelle lening nog meer zult moeten overleggen.

Je wilt natuurlijk ook zoveel mogelijk onderpand geven. Dus als je het voor elkaar kunt krijgen dat je niet alleen met je salaris een lening rond kunt breien, maar ook met een onderpand in de vorm van onroerend goed of ander bezit, dan scheelt dit weer in je rente. Of je kunt meer lenen als je anders zou kunnen.

Een ander voordeel is dat je in de meeste gevallen bij een snelle lening kunt lenen zonder een BKR toetsing. Niks mis met het BKR verder, maar als je een codering hebt is het gewoon moeilijk om snel geld te kunnen lenen. Als je op de een of andere manier een BKR check dus kunt vermijden dan zou je toch naar die mogelijkheden moeten kijken.

Snel lenen is dus voordelig als je maar weet wat de voor- en nadelen er van zijn. Wanneer je alle gegevens op tijd bij elkaar verzameld is het een fluitje van een cent.

Nadelen Van Snel Lenen

Snel lenen heeft vanzelfsprekend ook zo zijn nadelen. Het is tenslotte niet allemaal goud wat er blinkt. Een snelle lening is snel afgesloten, maar heeft ook snelle gevolgen als je het niet goed regelt.

Denk bijvoorbeeld eens aan de terugbetaaltijden. Als jij een standaard financiering regelt dan is de terugbetaaltijd vrij lang. Maar als je kiest voor een snelle financiering moet je soms binnen een paar weken weer terugbetalen. Niks mis mee, maar je moet er wel rekening mee houden.

Kijk ook naar de rente. Een snelle lening is snel, maar niet goedkoop. Een minikrediet kun je binnen een dag afsluiten en het geld ook op je rekening krijgen, maar je betaalt soms wel tientallen proecenten rente. Als je de rente op jaarbasis bekijkt, zoals de meeste tegenstanders doen, dan is het een astronomisch bedrag.

Is het eerlijk om de rente volledig op jaarbasis te bekijken? Nee, niet helemaal. Want het is een eenmalige lening waar de rente al meteen van is afgehaald. Maar dat zien de meeste mensen die zich verzetten tegen deze haai-achtige manier van geld lenen anders.

Een particuliere lening heeft als voordeel dat je aan weinig eisen moet voldoen, maar als nadeel dat de leningverstrekker ook aan weinig eisen moet voldoen. Particuliere geldverstrekkers mogen alle voorwaarden afspreken die ze maar willen en het interessant ze geen biet of die voorwaarden marktconform zijn of niet. Een bank zit met het probleem dat ze enigszins moeten uitkijken wat ze afspreken met mensen, zodat ze niet slecht in de publiciteit komen.

Dan is er nog de factor van niet betalen. Als je dat bij een gewone lening doet krijg je meestal een paar herinneringen. Maar doe je het bij een lening die je snel hebt afgesloten, dan volgen direct rente verhogingen. Dit staat ook vaak in de voorwaarden. De voorwaarden zijn die kleine lettertjes die je niet interessant vond toen je de lening ging afsluiten. Altijd balen als die achteraf nog ervoor zorgen dat je een hoop geld kwijt raakt.

Is Snel Lenen De Juiste Oplossing Voor Jou?

De vraag is eigenlijk of jij nu met een situatie zit waarbij een snelle lening wel de juiste conclusie is. Zit je met een tijdelijk probleem in je cashflow, dan kan een snelle lening de ideale oplossing zijn. Maar zit je bijvoorbeeld met een langdurig cashflow probleem, dan is het weer heel wat anders. Een snelle lening is geen langdurige oplossing, zoals de naam al suggereert.

Snel geld lenen is trouwens ook geen oplossing voor een probleem waarbij je snel geld moet verdienen. Eens in de zoveel tijd komt de vraag misschien bij je op over hoe je snel geld zou kunnen verdienen, maar eigenlijk is dat de verkeerde vraag. Je moet je afvragen welke diensten je zou kunnen verrichten die je snel geld kunnen opleveren. Klein verschil, maar wel een heel ander antwoord.

Snel lenen is een oplossing als je op korte termijn geld verwacht. Heb je bijvoorbeeld nu een vaste loondienst betrekking en weet je dat je over twee weken je salaris gestort krijgt, dan kun je het rustig doen. Maar ondernemers bijvoorbeeld, die soms niet zeker zijn van hun inkomen op korte of lanbge termijn, doen minder goed aan een snelle financiering. Zij zouden eigenlijk meer op zoek moeten gaan naar iets dat op de korte termijn voordeel oplevert, zoals een rekening courant verhouding.

Als je gaat kijken naar andere leningtypes dan is het waar dat een standaard lening goedkoper is. Een doorlopend krediet is dan wel een stuk goedkoper, maar het duurt ook oneindig lang om het af te sluiten. Een minifinanciering kost je een stuk meer, maar je hebt hem zo. Het leven is vol van die afwegingen en opofferingen, maar alles heeft zo zijn prijs. Ook een snelle lening.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen op deze websit