Persoonlijke lening

Gepubliceerd: 21 augustus 2022
Bijgewerkt: 21 augustus, 2022

Wat is een persoonlijke lening?

De persoonlijke lening vormt een populaire variant binnen het consumptief krediet en is de grote tegenhanger van het doorlopend krediet. De persoonlijke lening is net zo persoonlijk als iedere andere vorm van geld lenen, maar is volledig afgestemd op basis van je wensen. Op het moment dat je bijvoorbeeld een nieuwe auto wilt kopen is het je waarschijnlijk goed duidelijk wat deze zal gaan kosten. Je kent de prijs voor de auto, inclusief de eventuele opties en extra’s, min het eventuele bedrag aan spaargeld dat je wilt inzetten.

Je kunt er in dat geval voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten, waarbij je uitgaat het bedrag dat je nodig heeft en bij de bank een aanvraag doet. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je een vaste rente betaalt en je de volledige looptijd zal gebruiken om het krediet stap voor stap terug te betalen. Je zorgt er daarmee voor dat de maandelijkse kosten steeds een beetje verder teruglopen, zodat je de auto uiteindelijk volledig heeft afbetaald. Uiteraard zijn er ook andere doelen mogelijk, die we later voor je op een rij zullen zetten.

Bedrag vaststellen

Op het moment dat je een persoonlijke lening wilt aanvragen heeft je twee mogelijkheden om het bedrag vast te stellen waarvoor je een aanvraag wilt doen. Je kunt er allereerst voor kiezen om uit te gaan van het bedrag dat je nodig heeft, voor het doel dat je kiest. Ga uit van de totale kosten, min het eventuele bedrag dat je aan spaargeld in wenst te zetten. Je kunt besluiten om zelf een deel te betalen, of je kunt ervoor kiezen om een volledige persoonlijke lening af te sluiten en het spaargeld bijvoorbeeld als een reserve aan te houden.

Je kunt er aan de andere kant ook voor kiezen om de hoogte van de persoonlijke lening vast te stellen door uit te gaan van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Veel van de banken bieden je de mogelijkheid hier zelf een schatting van te maken. Je kunt in dat geval uitgaan van het bruto-inkomen per jaar dat je heeft. Je kunt het maximaal te lenen bedrag berekenen, maar trek daar andere leningen die je al heeft lopen vanaf. Je komt op die manier tot de maximale persoonlijke lening die je kunt aanvragen, bijvoorbeeld om een auto of een keuken aan te kopen.

Vaste rente

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je precies weet waar je aan toe bent, tot en met de laatste aflossing die je moet doen. Een persoonlijke lening kent over het algemeen een lineaire aflossing, wat betekent dat we de aflossing per maand eenvoudig kunnen berekenen. Stel dat je € 10.000 wilt lenen, over een periode van 5 jaar. In dat geval dient je ieder jaar € 2000 terug te betalen, wat betekent dat de maandelijkse aflossing € 167 zal bedragen. Dit is het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt, om na 5 jaar looptijd van de persoonlijke lening af te zijn.

Het berekenen van de rente per maand is iets minder gemakkelijk, omdat deze steeds verder terug zal lopen. Het bedrag aan rente blijft hetzelfde, maar dankzij de aflossingen heeft je na 1 jaar nog maar € 8000 schuld over en wordt het bedrag aan rente dat je betaalt dus lager. Dat neemt niet weg dat de bank je precies voor kan rekenen wat je maandelijks aan kosten betaalt. De persoonlijke lening is wat dat betreft volledig duidelijk en zorgt ervoor dat zich geen verrassingen voor zullen doen.

Doel van de persoonlijke lening

U kunt de persoonlijke lening afsluiten met enkele verschillende doelen voor ogen. Het is hierbij in ieder geval van belang om een doel te kiezen waarvan je precies weet hoeveel geld je nodig heeft. Op het moment dat je bijvoorbeeld wilt gaan verbouwen is de kans groot dat je een offerte heeft ontvangen van de aannemer. Op basis van verschillende stelposten of onverwachte situaties kan de prijs die je daadwerkelijk moet betalen echter hoger of lager uitvallen. Dit zorgt ervoor dat dergelijke variabele kostenposten minder goed geschikt zijn voor een persoonlijke lening. Je kiest op het moment van afsluiten namelijk voor het exacte bedrag dat je wenst te ontvangen.

Een beter doel van een persoonlijke lening, is een auto waarvoor je precies weet wat je moet betalen. Hetzelfde geldt voor een keuken, omdat je een prijs met de leverancier overeen kunt komen en hier geen wijzigingen meer in plaats zullen vinden. Je kunt in dat geval het bedrag lenen dat je nodig heeft, naast eventueel spaargeld dat je kunt inzetten om het bedrag te financieren. Wat dat betreft, vraagt de persoonlijke lening om een exacte kostenpost en krijgt je daar aan de andere kant een grote mate van duidelijkheid voor terug.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen op deze websit