Hoeveel geld kan ik lenen?

Hoeveel geld kan ik lenen?
Gepubliceerd: 22 augustus 2022
Bijgewerkt: 20 september, 2022

Je wilt geld lenen en weten hoeveel je kun lenen? Door iemand geld uit te lenen wordt er een bepaald risico genomen. Dit risico staat vast, maar dit wil een kredietverstrekker natuurlijk minimaliseren. Als dat niet lukt, zal er geprobeerd worden het risico af te dekken door een vergoeding te vragen voor het hogere risico, in de vorm van extra rente. Op deze manier wordt in principe het extra risico verkocht aan de kredietnemer en kan de lening worden verstrekt. Gezien dit principe is het mogelijk zelf te berekenen wat er maximaal te lenen valt door rekening te houden met de verschillende factoren waar een kredietverstrekker naar kijkt. Deze factoren zijn onder andere:

  • Het inkomen en dat van de partner
  • De carrièrevooruitzichten
  • Bestaande schulden
  • Kredietverleden
  • Economisch klimaat

Lening berekenen met inkomen en dat van de partner

Allereerst kijkt een kredietverstrekker naar het inkomen en het inkomen van de partner. Dit is het belangrijkst omdat het een vaste bron van inkomsten betreft. Voor dit inkomen geldt alleen het gebruikelijke inkomen plus eventuele regelmatige bonussen zoals een dertiende maand. Een eenmalige bonus of meevaller wordt niet meegerekend aangezien de kredietverstrekker er niet zomaar vanuit kan gaan dat deze bonus vaker zal worden uitgekeerd. Uiteindelijk wordt het inkomen vergeleken met de maandlasten. Als er voldoende structureel inkomen beschikbaar is kunnen daar de maandlasten zonder problemen vanaf worden gehaald en kan de lening verstrekt worden. Wanneer iemand de lening samen met een partner aangaat zal ook het structurele inkomen van deze partner worden meegenomen. Het voordeel hiervan is dat er een grotere lening aangegaan kan worden, maar dit betekent ook dat er naar bijvoorbeeld het kredietverleden van beide partners wordt gekeken waardoor dit lang niet altijd de beste oplossing is.

De carrièrevooruitzichten met een lening berekenen

Naast het huidige inkomen kijkt de kredietverstrekker natuurlijk ook vooruit. Dit kan aan de ene kant zijn om een eventuele vermindering van het inkomen en daarmee de draagkracht te zien aankomen, maar meestal gaat het om de doorgroeimogelijkheden waardoor er meer verdiend zal gaan worden. Als dit het geval is kan er een hogere lening worden aangegaan en zal de berekening van de maximale lening dus hoger uitvallen. Deze factor is wel vrij lastig mee te wegen, zeker in een eigen berekening. De kredietverstrekker heeft hier wel de benodigde expertise voor.

Bestaande schulden bij lening berekenen

Wanneer iemand al een hoop schulden heeft staan zal een kredietverstrekker vaak eerst verlangen deze af te lossen alvorens er een nieuwe grote lening kan worden afgesloten. Uiteindelijk eisen deze leningen ook hun deel van de maandlasten waardoor er minder overblijft voor een nieuwe lening.

Kredietverleden bij lening berekenen

Naast bestaande schulden is het ook belangrijk voor een kredietverstrekker hoe iemand in het verleden om is gegaan met leningen. Zijn deze altijd netjes op tijd afbetaald? Waren er andere problemen? Als dit het geval is zal de berekening van de maximale lening uiteraard lager uitvallen.

Economisch klimaat bij lening berekenen

Als laatst hangt de berekening van de maximale lening vaak af van het huidige economische klimaat. Momenteel bevinden we ons in een lastig economisch klimaat en staan de banken niet te springen om geld uit te lenen. Hierdoor zal het maximaal te lenen bedrag lager uitvallen bij het berekenen van een lening.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen op deze websit