Geld lenen zonder BKR

Gepubliceerd: 21 augustus 2022
Bijgewerkt: 21 augustus, 2022

Wil je geld lenen zonder BKR? Van iedere consument die een krediet in Nederland heeft afgesloten houdt het BKR een elektronisch dossier bij. Het systeem dat dit alles mogelijk maakt, wordt ook wel het CKI genoemd. CKI staat voor Centraal Krediet Informatiesysteem. In het CKI vindt u alle kredieten (leningen) die een consument heeft afgesloten. Vaak denkt men dat alleen kredieten waarbij een betalingsachterstand is ontstaan in het CKI worden weergegeven. Dit is echter een groot misverstand die vandaag de dag nog niet helemaal is weggenomen.

Tegenwoordig zijn de kredieten van ruim 10,8 miljoen Nederlanders in het CKI te vinden. Ruim 95% van al deze consumenten komt hun betalingsverplichtingen zonder problemen na. De kredietgegevens worden na het afsluiten in het CKI geregistreerd en vijf jaar nadat het krediet volledig is terug betaald worden de kredietgegevens uit het systeem verwijderd.

BKR toetsingscodes

De bovenstaande opsomming van BKR toetsingscodes laat zien dat niet alleen hypotheken en leningen in het CKI worden geregistreerd. Financiële diensten en producten zoals aankopen op afbetaling bij postorderbedrijven, vaste en mobiele telefoonabonnementen net zoals alle overige producten en diensten waarop een toekomstige financiële verplichtingen rust.

Wanneer er tijdens de toetsing bijzonderheden worden geconstateerd worden op het BKR-krediet gegevens overzicht de volgende bijzonderheidscodes weergegeven.

BKR Score

Uit een BKR-toetsing komt als uitslag een BKR Score. De BKR-Score geeft aan of er een hoog of laag risico wordt verwacht als de bank of financiële instelling u een krediet verstrekt. Het geeft niet aan of u het krediet krijgt. Deze beslissing ligt uiteraard bij de bank of financiële instelling. Deze kijkt hiervoor niet alleen naar de BKR-informatie, maar ook naar informatie die BKR niet heeft. Zoals uw inkomen, woonlasten en gezinssituatie.

Hoe werkt de BKR-Score?

Bij BKR Score worden de gegevens over uw leen- en aflosgedrag en uw leeftijd vergeleken met dezelfde gegevens van alle personen in CKI. Dit gebeurt op basis van een statistisch erkend rekenmodel.

Wie kunnen mijn gegevens in zien?

Alleen u en de banken en financiële organisaties die bij het BKR zijn aangesloten kunnen informeren naar uw gegevens in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

Hoe kan ik mijn gegevens opvragen?

U kunt uw gegevens opvragen via iedere bank in Nederland, ook als u hier geen klant van bent. Het opvragen van uw gegevens gebeurt op de volgende manier: Bij iedere bank in Nederland ligt een consumentenbrochure ‘Wat doet BKR voor mij?’ Aan deze brochure is een aanvraagformulier gehecht. Dit aanvraagformulier dient u in te vullen. U overhandigt het ingevulde formulier aan de bankmedewerker en identificeert zich met een geldig identiteitsbewijs. U betaalt de bankmedewerker € 4,95. Dit zijn de kosten voor het doen van een inzage. De bank stuurt het ingevulde aanvraagformulier naar BKR. Normaal gesproken ontvangt u binnen zeven werkdagen het gevraagde overzicht op het opgegeven adres.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen op deze websit