Geld lenen met negatieve BKR

Gepubliceerd: 21 augustus 2022
Bijgewerkt: 21 augustus, 2022

Het BKR werkt met zogenaamde coderingen om dit aan te geven. Wanneer er een betalingsachterstand is opgetreden krijgt u de zogenaamde A codering, deze codering staat gelijk aan het in de volksmond genoemde negatieve BKR.

Een A notering of negatieve BKR krijgt u vaak als er een betalingsachterstand is van 2 tot 4 maanden. Uit de praktijk is gebleken dat u een schriftelijke waarschuwing krijgt voordat u een A codering of negatieve BKR krijgt.

Geld lenen met een A codering of negatieve BKR status

Het merendeel van de financiële instellingen vereist een BKR-toetsing voordat u een lening krijgt. De instellingen die een BKR-toetsing wensen zullen u dus geen geld uitlenen als u een A codering of negatieve BKR heeft. Echter, er zijn voldoende financiële instellingen die u onder strikte voorwaarden geld willen lenen ondanks uw negatieve BKR. Een voorbeeld van zulke strikte voorwaarden is dat het uit te lenen bedrag niet al te hoog mag zijn. Het is aan te bevelen om de strikte voorwaarden bij de bank of instellingen op te vragen, zodat u deze eerst helder en duidelijk heeft voordat de lening af te sluiten.

Een lening afsluiten ondanks een negatieve BKR wordt vaak gedaan door mensen die met de nieuwe lening hun oude of te dure leningen willen aflossen. Let op dat u niet in een vicieuze cirkel van lening naar lening terecht komt. U dient namelijk uw maandelijkse financiële verlichtingen te kunnen blijven betalen. Het niet tijding voldoen van uw betalingsverplichtingen kan tot zeer grote gevolgen leiden.

Nadelen geld lenen negatieve BKR

Voor veel mensen in nood is het een oplossing door een krediet c.q. geldlening aan te gaan zonder een toetsing bij het BKR. Vanzelfsprekend kleven hier nadelen aan, de kredietverstrekker is in deze de bovenliggende partij want u wilt toch een geldlening. Doordat de kredietverstrekkers geen BKR-toetsing doen zullen zij niet weten of de kredietaanvrager een negatieve BKR-registratie heeft en wat de hoogte van het bedrag is, zit de kans er in dat je teveel geld leent.

Als uw maandelijkse inkomsten lager of niet meer toereikend zijn om uw vaste lasten te betalen, begin dan ook geen extra lening af te sluiten. U weet net zo goed als ons dat geld lenen heel aantrekkelijk is, vergeet niet dat u er jaren aan vast zit en als u eenmaal een negatieve BKR-registratie heeft is het lastig om vooraf te weten of in te schatten of u alle aflossingen volledig en tijdig zult betalen. Geld lenen kost altijd geld, de banken en financiële instellingen hebben het recht om op je verdienen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen op deze websit