Consumptief krediet

Gepubliceerd: 22 augustus 2022
Bijgewerkt: 22 augustus, 2022

Wat is consumptief krediet?

Het consumptief krediet is een verzamelnaam van zowel persoonlijke leningen als doorlopende kredieten. Het consumptief krediet staat dan ook meer voor de toepassing van de lening. Het gaat er bij een consumptief krediet om dat de aankoop niet (erg) duurzaam is en daardoor aan afschrijving onderhevig is.

Het is daardoor bijvoorbeeld niet slim om een huis of een stuk grond aan te kopen met een consumptief krediet. Hier zijn simpelweg andere oplossingen voor. Het is wel slim om bijvoorbeeld een auto of een televisie te kopen met een consumptief krediet. Daarnaast is het ook mogelijk bijvoorbeeld een doorlopend consumptief krediet af te sluiten om gedurende een langere periode wat meer geld achter de hand te hebben en zo gemakkelijk wat extra uitgaven te kunnen doen zonder iedere keer een aparte lening af te hoeven sluiten.

Persoonlijke lening als consumptief krediet

Zoals aangegeven is het mogelijk twee verschillende vormen van een consumptief krediet af te sluiten. De ene mogelijkheid is een persoonlijke lening. Dit is de lening die we het beste kennen en die we doorgaans ook afsluiten met particulieren.

Er wordt een te lenen bedrag afgesproken, waar een rente en een looptijd bij wordt gegeven en dit verandert niet meer gedurende de looptijd. Door bijvoorbeeld een persoonlijke lening af te sluiten op een auto kan er al meteen in de auto gereden worden, zonder dat er eerst voor gespaard hoeft te worden.

Met een persoonlijke lening kan er daardoor eigenlijk achteraf gespaard worden voor een auto of televisie. Dit is daarnaast vaak van toepassingen op meubels of witgoed. Op de vervelendste momenten gaat een wasmachine kapot en niet iedereen heeft direct het geld achter de hand om hier een nieuwe voor te kopen. Zodra dit niet gelijk mogelijk is moet er toch naar een oplossing worden gezocht die dus bijvoorbeeld kan worden gevonden in een consumptief krediet en dan wel met een persoonlijke lening.

De wasmachine kan hierdoor direct worden aangeschaft en zodra de lening is afbetaald is de kans groot dat de wasmachine ook alweer wat ouder is. Het is hierdoor mogelijk om weer een nieuwe wasmachine met een nieuwe lening aan te schaffen zodra deze is afgeschreven en kapot gaat.

Doorlopend krediet als consumptief krediet

De tweede vorm van een consumptief krediet is het doorlopend krediet. Net als een persoonlijke lening is dit uitstekend geschikt voor aankopen die niet zo duurzaam zijn en daardoor hun waarde verliezen. Bij een doorlopend krediet dient er vanaf het begin meteen gestart te worden met aflossen, waardoor de looptijd doorgaans kort tot gemiddeld genoemd kan worden. Zodra het doorlopend krediet is afgelost kan er eventueel een nieuw consumptief krediet worden afgesloten wanneer er opnieuw wat extra geld achter de hand nodig is. Het is bij een doorlopend krediet daarnaast mogelijk om boetevrij vervroegd af te lossen en zo nog eerder van het consumptief krediet af te zijn. Verder hoeft er bij een doorlopend consumptief krediet alleen betaald te worden voor het geld dat ook daadwerkelijk opgenomen is, niet voor het totale maximum dat vooraf is afgesproken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen op deze websit