Bureau krediet registratie

Gepubliceerd: 21 augustus 2022
Bijgewerkt: 21 augustus, 2022

BKR is in 1965 opgericht door het financiële bedrijfsleven om het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) te beheren en te verzorgen. In CKI zijn de gegevens opgenomen aan wie deelnemers kredieten, kredietfaciliteiten of gsm-abonnementen hebben verstrekt.

Het BKR, informeert aangesloten organisaties (deelnemers) over kredieten en gsm-abonnementen die consumenten hebben afgesloten. Deze informatie helpt deelnemers bij hun afweging of het verantwoord is een nieuw krediet of gsm-abonnement te verstrekken. Zo helpt BKR krediet- en betalingsrisico’s te beperken en overkreditering net als andere problematische schuldsituaties te voorkomen. Op deze manier draagt het BKR bij aan een maatschappelijk verantwoorde financiële dienstverlening in Nederland.

Wanneer sta ik bij het BKR geregistreerd?

Als u een krediet heeft afgesloten waarvan u minimaal drie maanden gebruik kunt maken? Ligt het bedrag waarover u kunt beschikken tussen de € 500 en € 125.000? Of heeft u een mobiel abonnement bij een telecom aanbieder? Dan bent u, net als de ongeveer 10,8 miljoen andere consumenten, bekend bij het BKR.

Waarom oordeelt het BKR over de financiële gedragingen van consumenten?

Dat doel is tweevoudig. Allereerst het helpen voorkomen dat mensen meer betalingsverplichtingen op zich nemen dan dat ze zich kunnen veroorloven. Aan de andere kant draagt het bij aan het beperken van de financiële risico’s voor banken en financiële instellingen. Dit betekent dat het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) alleen toegankelijk is voor u, banken en financiële instellingen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen op deze websit