Autolening financieren

Gepubliceerd: 21 augustus 2022
Bijgewerkt: 21 augustus, 2022

Na lang zoeken, wieken en wegen heeft u eindelijk uw droomauto gevonden. Het is helaas iets duurder dan uw oorspronkelijke budget. Hoe gaat u dat oplossen? Een voordelige autolening biedt hierbij de uitkomst. De auto-industrie heeft de afgelopen tijd heel zwaar gehad, de kredietcrisis waarin we zich bevinden heeft ervoor gezorgd dat mensen de luxe aankopen op een laag pitje hebben gezet. Onder andere hierdoor besloten vele autofabrikanten om mensen te stimuleren tot aankoop van een nieuwe auto door zelf financiering aan te bieden. Maar is de autolening dat aangeboden wordt door de autobedrijven nu zo voordelig als ze beweren?

Koop nu en betaal pas over twee jaar

De reclames op radio en tv liegen er niet om, koop nu en betaal pas over 2 jaar. Of 50-50 deal van biep. En toch hoort u na elke reclameboodschap de woorden:

“Let op! Geld lenen kost geld”

Waarom wordt de AFM-waarschuwing gegeven voor een autolening die op het eerste gezicht geen geld kost? Buiten het feit dat de kredietverstrekker dit door de wet verplicht wordt schuilen er enkele risico’s voor de consument. Wanneer u na de afgesproken renteloze periode toch niet aan de betaalverplichting (50% van de aanschafwaarde) kunt voldoen heeft u in principe twee opties:

  • Je auto verkopen en lening aflossen of een nieuwe financiering afsluiten.
  • Autolening bij autobedrijf of dealer

Bijna alle autodealers bieden hun potentiële klanten de mogelijkheid om de auto middels een autolening te financieren. Enkele grotere automerken hebben zelfs een eigen bank hiervoor opgericht zoals de Volkswagen Bank. De vraag blijft of deze autoleningen nu wel zo voordelig zijn. Laten we even een voorbeeld nemen, Suzuki biedt haar klanten een Betaalplan aan om de auto te kunnen financieren. In de folder van Suzuki Financial Services staat dat de op dit moment geldende rente maar liefst 7,9% bedraagt. Als u dit vergelijkt met andere kredietverstrekkers die u een rente van 4,9% op jaarbasis kunnen bieden dan is dit behoorlijk hoog. Kortom niet doen!

Rente autolening vergelijken

U doet er altijd goed aan om de rente op een autolening eerst goed te vergelijken voordat u het contract tekent. Internet is hiervoor de aangewezen medium, u kunt bij meerdere sites terecht, waaronder deze, die u een compleet overzicht geven van de op dit moment geldende rente bij diverse aanbieders. Niet alleen banken worden hierbij vergeleken, maar ook alle andere kredietaanbieders die u een voordelige autolening kunnen verstrekken. Zo kunt u, afhankelijk van de hoogte van uw autolening, tot een paar duizend euro besparen.

Het is niet voor iedereen zomaar mogelijk om een auto te kopen. De discipline die het vergt om een auto bij elkaar te sparen kan niet zomaar iedereen opbrengen. Het is ook mogelijk om direct in te stappen en vanaf dat moment door een autofinanciering de auto af te betalen. Op deze manier ontstaat er een betalingsverplichting aan de kredietverstrekker en kan er simpelweg niets anders meer van het geld worden gekocht. Dit vergt aanzienlijk minder discipline en is daarmee een goede oplossing voor veel mensen die een auto willen kopen.

Daarnaast is het soms de enige mogelijkheid om een auto te kunnen financieren. Wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt en de auto naar de sloop moet zonder dan de verzekering een hoop uitkeert hebben veel mensen niet zomaar genoeg geld achter de hand om een nieuwe auto te kopen. Wanneer de auto dan nodig is voor het dagelijkse woon-werk verkeer is de enige mogelijkheid vaak een autofinanciering. Gelukkig vallen deze tegenwoordig heel voordelig af te sluiten in vergelijking tot reguliere verzekeringen.

Autolening financieren voordelen

Ten eerste is er de aflossing. Bij een regulier persoonlijk krediet wordt er van tevoren afgesproken hoeveel geld er maandelijks zal worden afgelost. Dit biedt een hoop zekerheid, maar zorgt ook voor onnodig hoge kosten wanneer er meer geld beschikbaar is om de lening sneller af te lossen, maar dit niet mag van de kredietverstrekker. Hoe langer de lening door blijft lopen, hoe duurder de lening uiteindelijk zal worden. Bij veel autofinancieringen is het mogelijk boetevrij sneller af te lossen en zo eerder van de lening af te zijn. Hierdoor worden de uiteindelijke kosten lager en is de auto sneller afbetaald.

Ten tweede is er vaak een gratis overlijdensrisicoverzekering bij een autofinanciering. Aangezien het bij een auto vaak om een aanzienlijk bedrag gaat, is het in alle gevallen slim om deze af te sluiten. Op deze manier worden de nabestaanden niet opgezadeld met erg hoge kosten wanneer de afnemer van de lening komt te overlijden. Bij een normale financiering brengt dit eigenlijk altijd extra kosten met zich mee, maar veel aanbieders van autofinancieringen bieden dit gratis aan, omdat het zo goed past bij een autofinanciering.

In principe is de auto financieren hiermee een doorlopend krediet. Die wordt namelijk gekenmerkt door de hoge mate van flexibiliteit. Reguliere doorlopende kredieten zijn vaak erg duur, vanwege de onzekerheid voor de kredietverstrekker. Bij een autofinanciering is dit niet het geval, omdat het doel van de lening duidelijk is en de kredietverstrekker daardoor minder risico loopt. Hij weet precies dat de lening gebruikt is voor de auto en dat deze langzaam afgelost zal worden. Het is wel mogelijk extra geld op te nemen wanneer het aflossen even niet zou gaan, maar over het algemeen wordt er vaker extra boetevrij afgelost waardoor de kredietverstrekker uiteindelijk eerder het geld terug heeft en weer een nieuwe lening kan afsluiten. De afnemer van de lening kan er op deze manier voor zorgen dat de lening is afgelost voordat de levensduur van de auto is verstreken, waardoor er geen schuld overblijft terwijl de auto al op de sloop staat.

Autolening bij de dealer

Bij veel dealers is het tegenwoordig mogelijk de auto te financieren met een autolening. Er kan dan direct worden ingestapt en de betaling kan over bijvoorbeeld een jaar of zelfs twee jaar worden gedaan. Daarnaast is het vaak mogelijk om de auto in maandelijkse termijnen af te betalen. In deze gevallen gaat het voornamelijk om een persoonlijke lening voor de auto. Hierbij wordt vooraf een bepaald bedrag afgesproken, de waarde van de auto dat vervolgens in enkele vooraf bepaalde termijnen afgelost zal worden. Ten derde is ook de rente vooraf al duidelijk en zal deze niet meer veranderen gedurende de looptijd van de auto. Het grote voordeel hiervan is dat de lening erg overzichtelijk is en zo gepland kan worden dat de lening is afgelost voordat de verwachte levensduur van de auto verstrijkt. Het zou namelijk erg vervelend zijn als de auto inmiddels al op de sloop staat en er nog altijd een betalingsverplichting bestaat voor diezelfde auto. Dit is aan de ene kant emotioneel een lastige situatie, maar ook het kopen van een nieuwe auto kon hierdoor wel eens een stuk moeilijk worden. Een dubbele autolening is iets waar natuurlijk niemand op zit te wachten.

Autolening bij andere aanbieders

Het is ook mogelijk om een autolening af te sluiten bij een andere, onafhankelijke instelling. Uiteindelijk zal de dealer namelijk altijd geld willen verdienen aan de lening, waardoor deze vaak duurder uit zal vallen dan een rechtstreekse lening bij een betrouwbare kredietverstrekker. Doorgaans hebben deze kredietverstrekkers flinke schaalvoordelen opgebouwd waardoor ze de leningen goedkoper aan kunnen bieden dan de autodealers.

Het is in alle gevallen wel erg belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van de autolening. Door simpelweg een autolening af te sluiten kan het gebeuren dat de looptijd toch langer is dan verwacht waardoor een lagere rente ineens duurder kan uitpakken. Dit is een truc waarmee veel kredietverstrekkers hun lening goedkoper willen laten lijken. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van de autolening en dan vooral naar de rente, maar ook vooral naar de looptijd van de lening. Deze twee factoren hebben de meeste invloed op de totale uiteindelijke kosten van lening.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen op deze websit